Vit spiller sin egen musikk


Her er en liten samling av stykker hvor Vit Kolos spiller egenkomponert musikk.  Det er også mulig å følge hans egen kanal på  YouTube (link).

  

Toccata Aurora Borealis. (Nordlys) 

Presten i Nesna kirke spør meg om jeg har et passe høytidelig Postludium til påskedag. Jeg leter i repertoaret mitt og finner ingen stykker som virker passelig til anledningen. Jeg ser på nattehimmelen og der - for siste gang i år - danser nordlyset, og jeg begynner å skrive.

 

 

Toccata Norwegiensis

Jeg er på en spassetur i Tromsø by omkring midnatt. Det er juni i 2008 og det er lyst. Ingen steder lukter sjøen like rart som om sommeren i Nord-Norge. Som en del av kantorstudiene mine ved Universitetet i Tromsø spilte jeg på det nye orgelet i Ishavskatedralen. For en opplevelse!


 

Toccata Moraviensis

Det er folkefest på torget i byen Mikulov, i Sør-Moravia. Jeg opplever et fyrverkeri av fargerike folkedrakter, virtuos dulcimerbandsmusikk og deilig vin.

 

Toccata Pragensis

Det er hektisk liv i gatene i Praha. Jeg står på venstre bredd av den majestetiske Moldauelvaen (Vltava) som renner gjennom byen. Jeg står der det berømte Bondemarked finner sted. Over elven ser jeg mot St. Vitus-katdralen, hvor mange av kistene til de tsjekkiske kongene står.

 

Toccata Bohemica

Mens jeg leser i  "De gamle tsjekkiske legendene", kan jeg liksom høre for meg intonasjoner fra middelalderens tid, fra hussittisk koralsang og jeg ser glimt av livet i ugjennomtrengelige tsjekkiske slott.

 

Toccata Espagnola

Jeg går gjennom hageparkene i Malaga. Under fremføringen av folkloreensemblet beundrer jeg farten til fingrene av spanske gitarister og føttene til livlige danserinner som virvler rundt i brennende tre-firedels rytmer.

 

Toccata Americana.

Jeg var ett år i USA - i 1990 - der jeg fikk et autentisk møte med jazzens verden, dens modaliteter og rytmer. Jeg vandrer i Miami sentrum og Miami Beach og dette stykket kommer.

 

Toccata Aurora Australis

Aurora Australis, sørlyset, slik jeg observerte det under mitt opphold i Australia og New Zealand.  I den innledende delen av stykket er jeg på tur i Blue Mountains,  Jeg møter en innfødt Aboriginal malt med røde ornamenter på hele kroppen. Han spiller på didgeridoo. Han kan den såkalte "evige pusten", fordi han spiller uten avbrudd. Jeg spør ham om jeg kan prøve det også. Han låner meg en didgeridoo, og jeg prøver å "spille". Til tross for mitt så som så resultat, hevder han at jeg er "et talent ...". Han er alt for snill ... I den midtre delen av stykket er et motiv hentet fra den berømte australske sangen "Waltzing Matilda", som opprinnelig skulle være nasjonalssangen til Australia.

 

Singapore at Night

Dette stykket ble komponerte  på veg til Sydney da jeg mellomlandet i Singapore våren 1994.Jeg tok en tur ut i de hektiske natt-gatene, i en by som alltid er ren og fin som en stue. Da ble dette stykket født:

Tilbake